Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

FREE AGIA SOPHIA

Επιστολή στον Ερντογάν έστειλε ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος της οργάνωσης «Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας» ( www.freeagiasophia.org) Κρις Σπύρου με την οποία ζητάει από τον Τούρκο πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς και να λειτουργήσει πάλι ως χριστιανικός ναός. Παράλληλα, ενημερωτικές επιστολές και φωτογραφικά ντοκουμέντα έστειλε και στους ηγέτες διεθνών οργανισμών , μεγάλων χωρών και θρησκευτικών δογμάτων: «Είναι ντροπή, για τον πολιτισμένο κόσμο του 2008, να έχει μετατραπεί η Αγία Σοφία σε καταφύγιο τρωκτικών, χώρο σίτισης και κατάλυμα για περιστέρια, σε εκθεσιακό χώρο φτηνής τέχνης και εμπορικών προϊόντων καθώς και σε χώρο συναθροίσεων, όπου σε καθημερινή βάση βασιλεύει η προκλητική και ασεβής συμπεριφορά των τουριστών»,
Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλείται τόσο πολύ ο Κρις Σπύρου και τα βάζει εμμέσως με την καλή μας γειτόνισσα Τουρκία προσπαθώντας να αμαυρώσει και το Ευρωπαϊκό της προφίλ, την ώρα που οι Ελληνικές κυβερνήσεις, τα υπουργεία πολιτισμού, παιδείας και θρησκευμάτων, η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία, αλλά και οι Έλληνες εκπρόσωποι της Unesco που υποτίθεται ότι προστατεύει την Αγιά Σοφιά ως ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια μνημεία κάνουν τουμπεκί εδώ και τόσα χρόνια. Προφανώς, εκτός από τον υποχόνδριο κύριο Σπύρου κανείς άλλος δεν βλέπει να έχουν γίνει βεβηλώσεις στο παγκόσμιο αυτό μνημείο που χαίρει της απόλυτης φροντίδας από τους Τούρκους όπως και τόσα άλλα μνημεία που βρίσκονται στην Τουρκική επικράτεια.
Και για να εξηγούμαστε, δηλαδή, δεν ενοχλούμαστε καθόλου που η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί σε χώρο στέγασης Τούρκικου παζαριού αφού μ’ αυτόν τον τρόπο επιτελεί θεάρεστο φιλανθρωπικό έργο καθώς έτσι κονομάνε και οι φτωχοί και ταλαίπωροι Τουρκαλάδες, πουλώντας φουντωτά φεσάκια, βράκες και γιαταγάνια ιμιτασιόν στα Αμερικανάκια και στους Γιαπωνέζους τουρίστες με τα χοντρά πορτοφόλια. Επίσης, φυσικά δεν μας πειράζει που αυτό το σπουδαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προάγει σήμερα τον πολιτισμό γενικότερα έχοντας την τιμή να φιλοξενεί κατά καιρούς εκθέσεις έργων τέχνης από τους Τούρκους Νταβίντσι αλλά και επιδείξεις μόδας από διάσημους παρακαλώ Τούρκους μόδιστρους. Για να κάνουν τη χάρη δε σε κάποιους θρησκόληπτους οπισθοδρομικούς, προνόησαν οι θεοσεβούμενοι φίλοι μας οι Τούρκοι και ασβέστωσαν τις τοιχογραφίες ώστε να μην βλέπουν οι Άγιοι τις χοντροκώλες Τουρκάλες στην πασαρέλα και σκανδαλίζονται. Για το γεγονός ότι ο ιερός ναός αποτελεί καταφύγιο και χώρο σίτισης για περιστέρια, γάτες, ποντίκια, αρουραίους και ερπετά και άλλα πλάσματα του Θεού, όχι μόνο δεν ντρεπόμαστε αλλά είμαστε υπερήφανοι αφενός γιατί είμαστε φιλόζωοι αφετέρου δε γιατί έτσι δίνεται επί γης το παράδειγμα για το πώς θα είναι αύριο ο παράδεισος όπου σύμφωνα με όσα μάθαμε και στα θρησκευτικά του σχολείου άνθρωποι και ζώα θα ζούμε μαζί με χαρά και αρμονία. Τέλος, όσων αφορά την προκλητική και ασεβή συμπεριφορά των τουριστών που κόβουν βόλτες μέσα στην εκκλησία με σαγιονάρες, σορτσάκια, ξέκωλες φούστες και φωτογραφίζονται μπρος στην ωραία πύλη αγκαζέ ή πιασμένοι χεράκια δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά παρά να πούμε και εμείς ελάτε όπως είστε.
Γι αυτό κύριε Κρις Σπύρου μην περιμένετε ότι η προσπάθεια σας θα βρει ανταπόκριση από όλους εμάς. Σίγουρα όμως θα υπάρχουν κάποιοι που νοιάζονται. Γυρίστε την πλάτη λοιπόν σ’όλους αυτους που αδιαφορούν και φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα μιας Πολίτισσας γιαγιάς και ενός παιδιου που ακούει τους παρακατω στίχους και ρωτά.
«Μόν' στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να 'ρθούνε τρία καράβια, το 'να να πάρει το σταυρό και τ' άλλο το βαγγέλιο, το τρίτο το καλύτερο την Αγια Τράπεζά μας μη μας την πάρουν τα σκυλιά, μη μας την μαγαρίσουν»

6 σχόλια:

Τη 13 Ιουλίου 2008 στις 11:30 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Sophia Kollia είπε...

Λοιπόν, άλλη μια φορά η καφρίλα μας δικαιώνετε και δείχνει ότι η πολιτισμική μας πραγματική κληρονομιά, είναι αυτή που δείχνει ένα σπίτι παλιού χωριού όπου τα ζώα, είναι σε παρακείμενο δωμάτιο των ανθρώπων.Για αυτό δεν ενοχλείτε κανείς...να ήταν για καμιά ομάδα..να δεις διαμαρτηρία...

 
Τη 14 Ιουλίου 2008 στις 2:54 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Δεν εχουμε πυγμη και αρχιδια σαν κρατος για να αντιδρασουμε,ειναι γνωστο αυτο.Θυμηθειτε την εθνικη ξεφτιλα πριν μερικα χρονια στα Ιμια.Αρα ειναι απολυτως φυσιολογικο αυτο που γινεται.Θα τολμουσαν οι Τουρκοι να κανουν το ιδιο σε ενα μνημειο των Αγγλων η των Αμερικανων?Εγω λεω σιγουρα οχι.Σε μας τους παιρνει και κανουν ο,τι κανουν.

 
Τη 14 Ιουλίου 2008 στις 10:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger jimpapjounior είπε...

Η κινηση του Σπυρου δε γινεται για να αλλαξει η Τουρκια της στασης της αλλά για να πληροφορηθουν οι ξενοι τι γινεται. Εξηγουσα σε μια υποφηφια διδακτορα στην Ελβετια το συμβολισμό της ορθοδοξης ναοδομιας και στη συζητηση η κοπέλα ...ειχε την εντυπωση οτι οι Ελληνες έχουν το δικαιωμα να λειτουργουνται στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ! Απο τη στιγμη που δεν γνωριζουν ουτε τη δικια τους ιστορια βραστα...Παντως οσον αφορα τις δικες μας αντιδρασεις υπαρχει και στην πολιτική και στην Εκκλησία και στους μεταναστες και στην Ελλαδα ένα λειμμα που εργαζεται και καποια μερα θα λειτουργησουμε και στην Αγια Σοφια γιατι τα κλοπιμαια επιστρεφονται,αρκει να λειτουργησουμε πρωτα στις καρδιες μας !
Επιτελους εναν πολιτκό με αρχιδια-κατα τον Αριστοφανη δεν ειναι βρισια- να πει στους Σκοπιανους, ή είστε Μακεδονες αρα Ελληνες οποτε ενωθειται με την Ελλαδα, η αν συνεχισεται να λετε οτι εγω ο Μακεδονας και άλλοι 2 εκατομμυρια δεν είμαστε Μακεδονες και ειστε μονο εσεις κτλ σας κλεινω τα συνορα μεχρι να ξπνησετε. Ελεος πια, ο Νμιτς μιλαει για απογορευση της χρησης του ορου Μακεδονικος , προβοκατσια με συνθηματα "Ελευθερια στην Κατεχομενη Μακεδονια" στις αφισες του ΕΟΤ στο Μιλανο, και στη Ρωμη ο Γκρουεσκυ εκανε μνημοσυνο για το "Μακεδονα" Κυρριλο, καταλαβες κυριε Αλαβανο που πας και ενθαρυννεις τους γειτονες "Μακεδονες" , αν Ο Συριζα δεν καταδικασει τα προβοκατσια των Σκοπιανων ειναι για μαυρισμα...ποιος θα το περιμενε ενα κομματι της Αριστερας να ταυτιζεται με τη Νεα Ταξη την Κοτολιζα το Μπους και το Σορος, αρε Γλεζο Ξυπνα, τι γινεται ρε παιδια ! Μαυρο στο Μαυρογιαλουρο, σε ολο τον κοσμο η αριστερα αγωνιζεται οχι μονο για κοινωνικη δικαιοσυνη αλλα και για τα εθνικα δικαια πρωτα πλην της αριστερας στης Ελλαδα, αλλα δεν ειναι Ελληνες δεν ειναι Ρωμιοι οπως Ο Ριτσος που τραγουδαγε τη Ρωμιοσυνη, αρε παιδια να ξερατε τι ειμαστε, να συναντας Ινδους και σου λενε για το Ελληνα Μεγαλεξανδρο και τη μεγαλοψυχια του προς τον Πόρο, τον Ινδο Βασιλιά,μετα απο 2400 χρονια, να βρισκεις στο πουθενα Ορθοδοξο ιερεα Ελβετο και να σου λει ότι όταν εχω αμφιβολιες για ερμηνεια σε κειμενο στη γραφή διαβάζω το Ελληνικό πρωτοτυπο και όλα γίνονται ΦΩΣ ,κατανοητά, και από την άλη να έχεις τους Ανθελληνολαγνους με το χαβα τους που δεν εχουν και τιποτε να αντιπροτεινουν.
Γκομενακια ανεβαζουν γκομενακια κατεβαζουν το Σαρκο αλλα τοσα χρονια ενας ευρωπαιος ηγετης να βάλλει τους Μεσογειους να κατσουν στο ιδιο τραπέζι δε βρεθηκε...ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ.

 
Τη 15 Ιουλίου 2008 στις 12:04 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Να μη ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν είναι κουμπάρος μας και πρέπει να του φερόμαστε ευγενικά. Δεν είναι σωστο να τον ενοχλούμε για μερικά περιστέρια που μπαίνουν στην Αγιά Σοφιά!!

 
Τη 15 Ιουλίου 2008 στις 8:20 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Φωνές βοώντων εν τη ερήμω. Δεν καταλαβαίνουν οι Τούρκοι από διαμαρτυρίες. Το χαβά τους αυτοί! Δεν θέλουν τίποτα που να τους θυμίζει Ελλάδα!

 
Τη 15 Ιουλίου 2008 στις 3:56 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Σ'αυτό δε συμφωνώ.Έχουν αρχίσει να ξυπνούν και να εκμεταλλεύονται τουριστικά την ελληνικότητα του τόπου τους.Στην αφίσα του ΕΟΤ Τουρκίας υπάρχει βυζαντινή εικόνα και η μεγαλύτερη ανασκαφή που γίνεται είναι η ανάδειξη του λιμανιού του Μ.Θεοδοσίου.Δεν είναι τόσο βλάκες ώστε να απαρνηθούν όλο αυτό το συνάλλαγμα που τους έρχεται.Και στο θέμα της Αγίας Σοφίας θα υπάρξει στροφή στο άμμεσο μέλλον

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα