Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

ΜΕ ΚΕΜΑΛ, ΜΑΝΤΗΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΘΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ

Όταν επισκέφτηκα την Τουρκία το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν οι τεράστιες Τουρκικές σημαίες που είτε ανέμιζαν σε μεγάλους ιστούς ή κάλυπταν τις προσόψεις πολυώροφων κτιρίων και οι φωτογραφίες του Κεμάλ που κρεμόταν στους τοίχους όλων των δημόσιων κτιρίων καθώς και στα εστιατόρια, στα μαγαζιά και στις καφετέριες. Όπου και αν σταθεί κανείς μέσα σε μια Τουρκική πόλη νιώθει τη σκιά της σημαίας να τον πλακώνει και το βλέμμα του Κεμάλ να τον παρακολουθεί σε κάθε του βήμα. Μα αυτός ο ταλαίπωρος κοσμάκης της Τουρκίας που ζει μέσα στη φτώχεια και τη βρώμα τόσο πώρωση έχει με την πατρίδα και τέτοια λατρεία για τον Κεμάλ; Όσο πώρωση και λατρεία είχαν οι Έλληνες για το πουλί και τον Παπαδόπουλο επί χούντας και για το Βασιλιά ακόμα πιο παλιά. Από φόβο και για να έχει το κεφαλάκι του σίγουρο ο κάθε μπαρμπαγιάννης κρεμούσε στον τοίχο της ταβέρνας πότε το βασιλιά , πότε τον Παπαδόπουλο, πότε τον Καραμανλή ανάλογα με τις εξελίξεις. Όχι πως υπήρχε νόμος να το επιβάλει, ούτε τώρα υπάρχει στην Τουρκία φαντάζομαι. Αυτό που φοβόταν ο μπαρμπαγιάννης ήταν το λεγόμενο παρακράτος και αυτό που φοβάται ο έρμος ο Μουσταφά στην Τουρκία είναι το λεγόμενο βαθύ κράτος που άμα σε βάλει στο μάτι… γκρίζος λύκος που σε έφαγε. Δε σε γλυτώνει ούτε ο ίδιος ο Αλλάχ!.

Και έρχεται τώρα ο Ερντογάν και λέει όχι άλλο Κεμάλ ζητώ το Ισλάμ και η μαντήλα. Και πάνε να τον φάνε από Πρωθυπουργό και πολιτικό με το έτσι θέλω και να το βγάλουν στην ανεργία την ίδια στιγμή που αυτός χώνει στη φυλακή Στρατηγούς και βαθυκρατικούς. Σαν να μου φαίνεται ότι οι ταλαίπωροι οι Τουρκαλάδες μπήκαν σε μεγάλες περιπέτειες. Γιατί αν υποθέσουμε ότι ο Ερντογάν παίρνει πόδι τελικά, οι ισλαμιστές που θα τον διαδεχτούν στην πολιτική σκηνή δε νομίζω ότι θα είναι το ίδιο καλά παιδιά και τόσο μετριοπαθείς. Αν πάλι μείνει στη θέση του ο Ερντογάν να δω πως θα καθαρίσει με τους στρατιωτικούς και τους κεμαλιστές τώρα που άνοιξε πόλεμο μαζί τους. Μ’ αυτά και μ’ αυτά αντίο Ευρώπη για Τουρκία. Μόνο το γιούρο κάθε τέσσερα χρόνια θα έχουν να περιμένουν για να νιώθουν κι αυτοί Ευρωπαίοι.

Την Κυριακή 6 Ιουλίου συμπληρώνονται 13 χρόνια από τον θάνατο του Τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν ο οποίος στην εισαγωγή του βιβλίου του «Ο καφές και η δημοκρατία» αναρωτιότανε γιατί σ’ αυτόν το ρημαδότοπο που ευδοκιμεί τόσο πολύ ο καφές δεν γίνεται να ευδοκιμήσει και η Δημοκρατία.

5 σχόλια:

Τη 3 Ιουλίου 2008 στις 4:44 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Κρίσιμη περίοδος για την Τουρκία. Κρίμα και για τη χώρα μας γιατί κλείνοντας η πόρτα για την Ε.Ε. δεν ξέρουμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα. Δεν μας συμφέρει η ανλωμαλη κατάσταση που ίσως προκύψει.

 
Τη 3 Ιουλίου 2008 στις 5:19 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger axilleas είπε...

Ο Κεμάλ ήταν ένας ηγέτης που πήρε μια παρηκμασμένη και διαλυμένη αυτοκρατορία και την έκανε συνεκτικό κράτος. Ο Σαλονικιός Κεμάλ, κατάφερε με το κίνημα των νεότουρκων να ενώσει τα πολλά οθωμανικά φύλλα, που υπήρχαν στην παλαί ποτέ οθωμανική αυτοκρατορία. Για τους γειτονικούς λαούς υπήρξε αναμφίβολα ένας μεγάλος σφαγέας. Για τους Τούρκους είναι ο με διαφορά μεγαλύτερος ηγέτης. Από το 1920 διαπίστωσε ότι το μέλλον της χώρας του είναι η Ευρώπη και δε δίστασε να καθιερώσει το λατινικό αλφάβητο. Ήξερε τις ιδιαιτερότητες του έθνους που ο ίδιος δημιούργησε και έβαλε το στρατό θεματοφύλακα του δυτικού τρόπου ζωής. Έτσι, μόνο στην Τουρκία σε παγκόσμιο επίπεδο, ο στρατός από τη μια εκφράζει ένα είδος προοδευτικότητας. Από την άλλη όμως, δρα ως παρακράτος και δε διστάζει να "φιμώνει" καλλιτέχνες και δημοσιογράφους. Δυστυχώς θα συμφωνησω μαζί σου πως αν δε γίνουν ριζικές ανατροπές, η Τουρκία θα είναι ευρωπαϊκή στο euro και στη eurovision. Αφερίμ.

 
Τη 3 Ιουλίου 2008 στις 9:44 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger jimpapjounior είπε...

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Κατουσίαν δεν υπάρχει μετριοπαθής ισλαμιστής, απλά δεν είναι ισλαμιστής, ο πραγματικός ισλαμιστής πιστεύει στο θάνατος στους απίστους.Απλά δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί.ΤΕΛΟΣ.
Από την άλλη ο κεμαλικός είναι μια ερμαφρόδιτη κατάσταση εκβιομηχανοποιημένου φασίστα ακροδεξιού που δε διστάζει να βγαίνει στα κανάλια της Αμερικής όπως ορισμένοι Τούρκοι καθηγητές και να λέει ότι Ο Όμηρος ήταν Τούρκος αφού οι αρχαίοι Ίωνες ήταν Μογγόλοι και όχι Έλληνες ....μπλα μπλα και ότι η Ελλάδα κατέχει τουρκικά νησιά.
Και ο δικός μας ο λαός είχε χούντα με την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά κάποια μέρα έφυγε, και δε θα ήταν αθώος ο Ελληνικός Λαός αν γινόντουσαν εγκληματα μπροστά στα μάτια του και δεν αντιδρούσε. Και να εξηγηθώ, το 55 στην Πόλη ο τουρκικός λαός όχι μόνο δε σταμάτησε αλλά συμμετείχε και ενεργά στην εξόντωση των Ελλήνων. Σαν να λέμε ότι χάνει η Ελλάδα από τη Αλβανία, γίνεται σε ένα μαγαζί μια παρεγήξηση...και διώχνουμε εν μία νυκτή με βιασμούς ξυλδαρμούς και φόνους, όλους τους Αλβανούς από την Ελλάδα. Δεν είναι σοβαρά αυτά.
Πάντως πάντα ισχύει το ρητό, μάχαιρα έβαλες, μάχαιρα θα λάβεις,και πρέπει να έχεις τα κότσια να συγχωρείς και να αγαπάς.

 
Τη 3 Ιουλίου 2008 στις 9:58 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

jimpapjounior, συμφωνώ μαζί σου. Όσα έγιναν το 1955 στην Πόλη, έγιναν από Τούρκους της Δυτικής Τουρκίας που δήθεν είναι διαφορετικοί από αυτούς της Ανατολίας. Όλοι το ίδιο είναι. Βάρβαροι δε Δύση και Ανατολή.

 
Τη 4 Ιουλίου 2008 στις 8:18 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Sophia Kollia είπε...

Δέν μπορώ τους σωτήρες! Η Τουρκία με τρομάζει γενικώς..δεν μπορώ ούτε τον ισλαμισμό ούτε την διδακτορία, ούτε το πόσο πίσω είναι! Ούτε τους θέλω στην Ευρώπη, ούτε εμάς θέλω και πολύ, αλλά δεν με ρώτησε και κανείς!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα