Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΑΥΣΤΡΙΑ!!!


Ηττα με 2-0 στην πρεμιέρα του ΕURO για την εθνική μας από τους Σουηδούς, στεναχώρια και απογοήτευση πλάκωσε όλους τους Έλληνες φιλάθλους.

Από όσα διαβάζω στο διαδίκτυο και ακούω στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα η απογοήτευση οφείλεται, λέει όχι στο αποτέλεσμα αλλά στην κακή εμφάνιση της ομάδας μας που παρουσιάστηκε φοβισμένη, πολύ αμυντικά προσανατολισμένη και άτολμη στην επίθεση.

Εγώ πάλι στενοχωρήθηκα μόνο με το αποτέλεσμα και στα παπάρια μου η εμφάνιση. Ποτέ δεν είδα όμορφο ποδόσφαιρο από αυτήν την ομάδα (εξαίρεση το ματς μέσα στην Τουρκία) αλλά από την άλλη με είχε χορτάσει με τα αποτελέσματα της. Κατά βάθος νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για όλους τους Έλληνες. Δηλαδή αν χτες με την ίδια εμφάνιση η Ελλάδα τύχαινε να νικήσει δεν θα ήταν όλοι ευχαριστημένοι σήμερα; Ας δούμε όμως λίγο γιατί αυτή τη φορά το αποτέλεσμα δεν έκατσε.

Ο Ρεχάγκελ κατέβασε την ομάδα μας με το αναχρονιστικό 5-3-2 και καλά έκανε γιατί αυτό ξέρουμε αυτό εμπιστευόμαστε. Σύμφωνα με τις δυνατότητες των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και των Σουηδών που στην επίθεση διαθέτουν τρεις παιχταράδες οι οποίοι γνωρίζονται και πολύ καλά μεταξύ τους, η Εθνική μας ομάδα ήταν σωστά στημένη και έπαιζε το γνωστό αντιποδόσφαιρο που ξέρει φυλάγοντας τον κώλο της και περιμένοντας υπομονετικά πότε θα κάνουν οι Σουηδοί καμιά γκέλα για να την εκμεταλευτεί. Τι έφταιξε λοιπόν;

Πρώτον η κλάση του Ιμπραίμοβιτς ο οποίος στη μοναδική αδράνεια της άμυνας μας (σε πρώτο χρόνο ο Κυριάκος δεν πήγε πρώτος στην μπάλα και ο Δέλλας σε δεύτερο χρόνο δεν κάλυψε το σουτ) έστειλε τη μπάλα στο πλεκτό. Άλλες εποχές τέτοιες φάσεις τις γλυτώναμε χάρις στα δοκάρια ή στο φάρδος του Αντώνη.

Δεύτερον τα τρεξίματα των διεθνών μας που έλειπαν σε σύγκριση με όσα είχαμε συνηθίσει από το προηγούμενο Euro. Με εξαίρεση ίσως το Χαριστέα οι επιθετικοί μας και οι μέσοι δεν πρέσαραν πάνω στη μπάλα το ίδιο δαιμονισμένα όπως τους ξέραμε και οι επιστροφές τους δεν ήταν το ίδιο γρήγορες όπως παλιότερα.

Τρίτον τις ελάχιστες φορές που οι Σουηδοί αμυντικοί πέσαν σε χοντρές γκέλες δεν τις εκμεταλευτήκαμε. Θα μπορούσαμε και να είχαμε προηγηθεί όπως άλλες φορές που ο Θεός ήταν μαζί μας οπότε τώρα άλλα θα λέγαμε.

Τέταρτο και βασικότερο, η Σουηδία ήταν η μοναδική ομάδα η οποία αντιμετώπισε την Ελλάδα όχι προσπαθώντας να επιβάλει το δικό της ποδόσφαιρο αλλά εφαρμόζοντας μία συγκεκριμένη τακτική προσαρμοσμένη στην Εθνική μας. Δεν εκνευρίστηκαν ποτέ από τις συνεχείς πάσες που αλλάζαμε στην άμυνα αλλά είχαν την υπομονή να περιμένουν χωρίς να πρεσάρουν ψηλά συνέχεια. Η άμυνα τους ήταν τοποθετημένη ψηλά σε μια ευθεία εκτός περιοχής και οι επιθετικοί τους μαρκάρανε πίσω από τη γραμμή του κέντρου. Έτσι περιορίσανε το χώρο των μέσων μας που ως γνωστόν δεν είναι τεχνίτες αλλά τρεχαλατζήδες και έτσι στα λίγα τετραγωνικά πνιγήκανε μην μπορώντας να παίξουν το ένα δύο, να τριπλάρουν ή να αλλάξουν δύο τρείς πάσες με ταχύτητα για να σπάσουν το τεχνητό οφσάιντ και να μπουν στην αντίπαλη περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο ο Σουηδός προπονητής εμπόδισε αυτό που φοβόταν, την πολυκοσμία δηλαδή στην περιοχή του η οποία ευνοεί την δύναμη των Ελλήνων οι οποίοι ως γνωστόν στην αναμπουμπούλα με κουτουλιές, τάκλιν στραβοκλοτσιές και προβολές σκοράρουν. Απέφυγαν τις πολλές πάσες στον άξονα φοβούμενη τα κλεψίματα των Ελλήνων και προτίμησαν τις μεγάλες μπαλιές που ναι μεν ήταν εύκολες για τα σέντερ μπακ μας αλλά δεν περιείχαν το ρίσκο για τους ίδιους και δεν έπαιξαν στρωτό ποδόσφαιρο παρά μόνο λίγες φορές κυρίως από τα πλάγια έχοντας όμως την τύχη να σκοράρουν σε μία από αυτές. Έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή από αριστερά στον Καραγκούνη, το μοναδικό που ξέρανε ότι μπορεί να απειλήσει με ατομικές ενέργειες, με διπλά μαρκαρίσματα πολλές φορές, δίνοντας χώρο στον Τοροσίδη να κάνει ανενόχλητος σέντρες με το αριστερό του πόδι που δεν το έχει. Προσέξανε επίσης τον Κατσουράνη αφού τα χαφ τους τον ακολουθούσανε στις κάθετες κούρσες που επιχειρούσε χωρίς τη μπάλα (μοναδική εξαίρεση μία φάση στο δεύτερο ημίχρονο όταν από κλέψιμο ο Καραγκούνης σούταρε αντί να πασάρει στον Κατσουράνη που έκανε τη γνωστή του κίνηση). Δεν δώσανε πολλές στημένες μπάλες κοντά στην περιοχή τους γιατί αυτές είναι το ψωμί της Ελλάδας. Αναγκάστηκε λοιπόν η Ελλάδα να προσπαθεί να κάνει παιχνίδι με βαθιές καμινάδες από την άμυνα προς τον αβοήθητο Γκέκα και ανούσιες αλλαγές παιχνιδιού από την μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη περιμένοντας τους Σουηδούς να ανοιχτούν λίγο αλλά αυτοί δεν τσιμπούσαν. Με άλλα λόγια ο Σουηδός προπονητής προσπάθησε κατά κύριο λόγο να μην πέσει στις γνωστές πια παγίδες του Ρεχάγκελ να παίξει κι αυτός ένα παιχνίδι τακτικής και υπομονής ελπίζοντας στην κλάση των επιθετικών του που τελικά τον δικαίωσαν.

Συμπέρασμα. Η Ελλάδα έχασε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Κατά την προσωπική μου άποψη ο Γερμανός δεν πρέπει να επηρεαστεί και να αλλάξει στυλ παιχνιδιού στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια. Η Εθνική μας πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στο γνώριμο της αμυντικό παιχνίδι υπομονής και αυταπάρνησης και με τη βοήθεια της τύχης όπου φτάσει.

10 σχόλια:

Τη 11 Ιουνίου 2008 στις 11:38 π.μ. , Ο χρήστης Blogger axilleas είπε...

Το συμπέρασμα σε όσα γράφεις και με τα οποία συμφωνώ, είναι ότι σε σχέση με το 2004 χάσαμε το όπλο του αιφνιδιασμού, κυρίως του επιθετικού. Πριν το γκολ του Ζλάταν (το γκολ της διοργάνωσης μέχρι τώρα) και οι Σουηδοί επιθετικά εγκλωβισμένοι ήταν. Η εθνική πρέπεινα παίξει ακριβώς όπως παίζει, ιδίως με τους Ρώσους, που αν τους δώσεις χώρους θα μας διαλύσουν.
Παρακολουθώ euro και παγκόσμια από το 1982. Πάντα οι νδημοσιογράφοι σε όλες (μα σε όλες) αυτές τις διοργανώσεις παραπονούνται ότι δεν παίζεται καλό ποδόσφαιρο. Ας δει κάποιος τα παιχνίδια της Αργεντινής το 1990 που έφτασε στον τελικό και τον έχασε με πέτσινο πέναλτι και θα καταλάβει. Άμυνα, τάκλιν στην καρωτίδα και αν μας κάτσει μια φάση καθαρίζουμε. Και αυτή η ομάδα είχε Μαραντόνα. Ας δει κανείς τη Βραζιλία του 1994, που έπαιζε παράλληλο ποδόσφαιρο και κέρδιζε με 1-0. Ας μην πούμε για την Ιταλία του 82 και τη Γερμανία του 2002, που έφτασε σε τελικό παγκοσμίου. Οι ελάχιστες ομάδες που έχουν παίξει σε τέτοιες διοργανώσεις καλό ποδόσφαιρο και κατακτήσαν τίτλους (π.χ. Γαλλία 1998) είχαν τουλάχιστον 5 παίχτες παγκόσμιας κλάσης. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που λες: να παίζει αυτό που μπορεί, ξέρει και εμπιστεύεται. Όχι μόνο έτσι πήραμε το euro, αλλά φτάσαμε και δυο συνεχόμενες φορές σε αυτό, πράγμα αδιανόητο πριν από 5 χρόνια. Όσο για θέαμα, θα φέρει ο πρόεδρος βραζιλιάνους με λόμπες και τακουνάκια να γουστάρουμε.

 
Τη 11 Ιουνίου 2008 στις 11:50 π.μ. , Ο χρήστης Blogger axilleas είπε...

Όσο για τη γελοιότητα περί "Θεού της Ελλάδας", θα σου πω κάτι αντίστοιχο: το 1994 η Γαλλία έπαιζε το τελευταίο παιχνίδι στην έδρα της για να προκριθεί στο μουντιάλ με τη Βουλγαρία. Οι Γάλλοι θέλαν νίκη και ισοπαλία, ενώ οι Βούλγαροι μόνο νίκη. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν και στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου οι Βούλγαροι ισοφάρισαν με τον Κοσταντίνοφ. Έτσι, φτάσαμε στο τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού και ο Κοσταντίνοφ με μια εντυπωσιακή ενέργεια έκανε το 1-2. Ο βούλγαρος σχολιαστής μετά τις πρώτες κραυγές για το γκολ, έβγαλε αβίαστα το οφθαλμοφανές συμπέρασμα: "ο Θεός είναι βούλγαρος". Δες το και εδώ:http://www.youtube.com/watch?v=i7dxno9_ixg

 
Τη 11 Ιουνίου 2008 στις 12:18 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger kwtsos είπε...

Με τα υλικά που έχει ο μάγειρας Ρεχάγκελ μόνο φασολάδα μπορεί να φτιάξει. Κοιτάει λοιπόν να τη φτιάξει καλά και δεν επιχειρεί να μαγειρέψει άλλα φαγητά πιο ελκυστικά. Ας είχε κι αυτός Ιμπραίμοβιτς, Λάρσον και Λιούγμπερκ αντί για Χαριστέα, Γκέκα Σαμαρά και τότε ας απαιτούσαμε παστίτσιο. Όσο για το Θεό, αυτός ήταν ένας και κάποτε έβαλε γκολ με το χέρι. Ξαναδιάβασε το Post έχω προσθέσει.

 
Τη 11 Ιουνίου 2008 στις 12:33 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger kwtsos είπε...

Μια καλή σύνοψη των ατιών της ήττας είναι οι δηλώσεις Κατσουράνη:«οι Σουηδοί ήταν πολύ καλύτεροι από μας, είχαν καλύτερα τρεξίματα και ήταν πιο δυνατοί στις μονομαχίες. Tο ματς βέβαια πήγαινε για 0-0 και κρίθηκε με ένα πολύ καλό σουτ του Zλάταν. Tο καθάρισε το ματς εκεί. Bέβαια, είχαμε την ευκαιρία να προηγηθούμε με τον Kαραγκούνη πρωτύτερα, αλλά πρέπει να έχεις και τύχη. Eίδαμε τους Σουηδούς να παίζουν πίσω από το κέντρο και αυτό έκανε δύσκολο το έργο μας. Δεν το έχουμε συνηθίσει με αντιπάλους και έπρεπε να δημιουργήσουμε εμείς. Bρεθήκαμε προ εκπλήξεως».

 
Τη 11 Ιουνίου 2008 στις 12:41 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ο θεός δίνει 2,1 νίκη της Ρωσσίας και 1,67 νίκη της Ισπανίας με Ελλάδα.Πραγματικά θεόσταλτα!Θα δώσει πίσω όλα τα λεφτά που πήρε το 2004 αυτή η ομάδα.Όσο για το θεό της Ελλάδας, ας κάνει και λίγο διακοπές αφού τον άλλο μήνα έχουμε προολυμπιακό στο μπάσκετ στο οποίο δεν χρειάζεται να παραβρεθεί με την εργασιακή του ιδιότητα παρά μόνο σαν θεατής!!!ZARKO

 
Τη 11 Ιουνίου 2008 στις 12:49 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger kwtsos είπε...

Γαμάτο σχόλιο. Πρόσεχε πάντως μην πιαστείς Kwtsos με τη Ρωσία. Όσο για το μπάσκετ ας μην ξεχνιόμαστε κάπου κάπου πιάνει δουλειά και ο Θεούλης (...βάλτο αγόρι μου!!!).

 
Τη 11 Ιουνίου 2008 στις 12:58 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger kwtsos είπε...

Ο ένας και μοναδικός Θεός του μπάσκετ πάντως ούτε στις εξέδρες του ΟΑΚΑ στο προολυμπιακό θα βρίσκεται. Εκείνο τον καιρό θα πίνει φραπέ σε κάμπινγκ στη Χαλκιδική!

 
Τη 11 Ιουνίου 2008 στις 4:27 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Yπαρχει περιπτωση αυτη η εθνικη ελλαδος να παρει αποτελεσμα απο αυτη την ισπανια?Μιλαμε για παικτες με ποιοτητα οχι μαλακιες.Εγω λεω καμια!Και φυσικα ως φιλοισπανος θελω να το σηκωσει η παρεα του φαμπρεκας και του βιγια φετος.

 
Τη 11 Ιουνίου 2008 στις 8:29 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger kwtsos είπε...

Και εγώ το θέλω αλλά κάτι μου λέει Γιαννάκη ότι και φέτος στο περίμενε θα μείνεις.

 
Τη 13 Ιουνίου 2008 στις 11:26 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ματσαρα το Ολλανδια Γαλλια.Μοναδικη παραφωνια της βραδιας ο Αλεκος Θεοφιλοπουλος!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα