Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΠΑΤΣΟΙ ΦΥΤΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΙ!


Ρίχνοντας μια ματιά στην κατάταξη των σχολών ύστερα από την ανακοίνωση των βάσεων αναρωτιέμαι τι μέλλον μπορεί να έχει μία χώρα η οποία με τις συνθήκες και το κλίμα ανασφάλειας που έχει καλλιεργήσει αναγκάζει τα ταλέντα της, τους καλύτερους μαθητές της και ίσως τα πιο δυνατά μυαλά της να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα πρωτοσυνωστιστεί σε στρατιωτικές σχολές, σχολές αστυνομίας και παιδαγωγικές Ακαδημίες με όνειρο μια σίγουρη και ασφαλή καριέρα. Πάλι καλά που βαστάνε γερά ακόμα οι Ιατρικές σχολές και αντέχουνε λίγο κάποια Πολυτεχνεία.

Κάποτε όταν εγώ ήμουν ακόμα μαθητής στις καλές στρατιωτικές σχολές (Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων) κατευθύνονταν κυρίως όσοι πραγματικά είχαν τρέλα με το στρατό και τα όπλα και στις υπόλοιπες (σχολές υπαξιωματικών, αστυνομίας, χωροφυλάκων) όσοι δεν μπορούσαν να τελειώσουν το Λύκειο. Οι δε παιδαγωγικές σχολές απαρτίζονταν από όσους αποτύγχαναν να περάσουν στις φιλοσοφικές σχολές ενώ σήμερα συμβαίνει το αντίθετο.

Στις προηγμένες χώρες οι πολύ καλοί μαθητές οδηγούνται και προσανατολίζονται από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα προς τις κατάλληλες επιστήμες με βάση την κλίση τους και τις δεξιότητες τους ώστε αύριο να συντελέσουν και οι ίδιοι στην πρόοδο των επιστημονικών ερευνών, των τεχνολογιών και στην παραγωγική διαδικασία που απαιτεί υψηλές δεξιότητες. Στη χώρα μας κατά πως φαίνεται τα δυνατά μυαλά αναγκάζονται από το σύστημα να σπαταλήσουν όλη τους τη φαιά ουσία στο επ’ ώμου και στο παρά πόδας ή στο να διδάξουν την άλφα βήτα στα παιδάκια. Σε λίγα χρόνια δε προβλέπω οι αναρχικοί στις πορείες και οι χούλιγκανς στα γήπεδα αντί για το « Μπάτσοι , γουρούνια δολοφόνοι» να φωνάζουν «Μπάτσοι, φυτά, βιβλιοφάγοι». Δεν λέω θα είναι και αυτό μια πρόοδος!

5 σχόλια:

Τη 2 Σεπτεμβρίου 2008 στις 1:26 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Sophia Kollia είπε...

Μάλλον είμαστε την ίδια περίοδο μαθητές γιατί έτσι τα θυμάμαι τα πράγματα...αλλά τώρα ξέρω παιδιά που ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχουν ψυχολογικά με τον στρατό, ν θέλουν να πάνε. Δημόσιο νάναι και ότι νάναι! Δυστυχώς!

 
Τη 2 Σεπτεμβρίου 2008 στις 10:43 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Γερόλυκος είπε...

Η ανασφάλεια κάνει τα νέα παιδιά να στρέφονται προς μια θέση στο Δημόσιο για σιγουριά. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη σήμερα!

 
Τη 3 Σεπτεμβρίου 2008 στις 1:42 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα. Η Παιδεία μας πάσχει από το Νηπιαγωγείο ως τα Πανεπιστήμια.
Τα πραγματικά δυνατά μυαλά που αναφέρεις, στο τέλος θα βρουν το δρόμο τους για άλλες χώρες της Ευρώπης ή των ΗΠΑ.

 
Τη 3 Σεπτεμβρίου 2008 στις 2:00 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger axilleas είπε...

Kwtse ήσουνε ποτέ φαν του στρατού; Είχα σοκαριστεί με την πρώτη επιλογή σου. Μετά ηρήμησα...δεν μπορεί είπα. Ο Kwtsos;;;
Όσο για την επιλογή των νέων, σε μια χώρα που η στρεβλότητα βρίσκεται σε κάθε κοινωνική, οικονομική και πολιτική της έκφραση, φτάσαμε οι καλοί μαθητές να γίνονται αστυνομικοί. Για θυμήσου, θα μπορούσε κάποιος από τους άριστους μαθητές να γίνει αστυνομικός, με όλη την ψυχολογική φόρτιση του επαγγέλματος; Λίγες εξαιρέσεις.

 
Τη 10 Σεπτεμβρίου 2008 στις 8:58 π.μ. , Ο χρήστης Blogger akrat είπε...

Καλημέρα
το δράμα ξέρετε που ευρίσκετε?
στο ότι νέα αγόρια και κορίτσια με δύναμη νιάτα κλπ... που θα μπορούσαν να είναι στην παραγωγή και να κοσμούν τις φάμπρικες .... ΧΑΡΑΜΙΖΟΝΤΑΙ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΑΠΛΑΝΩΣ Ή ψάχνοντας για κακούς.... ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΙΣ...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα